Tractarea unui autovehicul a cărui servodirecție nu funcționează e un risc asumat?

Tractarea unui autovehicul a cărui servodirecție nu funcționează e un risc asumat?

Nu este nici sigur, nici indicat să tractezi un vehicul cu un cablu de remorcare atâta timp cât servodirecţia nu funcţionează. Dacă sistemele de frânare şi de direcţie nu sunt în stare de funcţionare, tractarea prin utilizarea cablului poate rezulta în accidente destul de grave. Totuşi, dacă ajungi în această situaţie şi maşina trebuie neapărat tractată, asigură-te că apelezi la un profesionist care va folosi o platformă de remorcare. Acesta va şti exact ce trebuie făcut pentru ca tractarea să se desfăşoare în siguranţă.

În trecut, caseta de direcţie era manuală, ceea ce făcea ca manevrarea autovehiculului să fie destul de dificilă, necesitând foarte multă practică. Astăzi, maşinile moderne sunt echipate cu servodirecţie, o funcţie utilă care permite controlarea cu uşurinţă a autovehiculului.  

Tractarea unui autovehicul a cărui servodirecție nu funcționează e un risc asumat?

Ce este servodirecţia? Tehnic vorbind, servodirecţia este un sistem care uşurează efortul de manevrare a volanului. Tehnologia utilizează fie acţionarea hidraulică, fie pe cea electrică, ambele oferind energia necesară dispozitivului de direcţie, fiind nevoie doar de un efort minim din partea conducătorului auto. Servodirecţia este de asemenea utilă atunci când autovehiculul este oprit sau se deplasează cu o viteză foarte mică. În ceea ce priveşte interacţiunea pneu-asfalt, dacă ai o maşină cu servodirecţie, vei simţi mai bine acest lucru şi, în acelaşi timp, vei fi mai sigur la volan.

Cât priveşte tractarea, totul depinde de existenţa servodirecţiei şi de modelul autovehiculului. De exemplu, modele mai vechi, care nu au servodirecție sau sistem de frânare servo-asistat, poate fi remorcate fără griji. Totuși, dacă mașina are probleme mecanice cu servodirecția și te gândeşti să o remorchezi, va trebui să reconsideri acest aspect. Remorcarea poate fi ultimul lucru pe care ai dori să-l faci în acest caz, când pot să apară următoarele probleme:

Cel care va conduce autovehiculul va avea prea puţin timp la dispoziţie pentru a reacționa dacă se întâmplă ceva. Acest lucru este valabil mai ales în situaţia în care maşina remorcată este plasată la doar câțiva metri distanță de vehicul de remorcare.

Dacă servodirecția nu funcționează, este dificil să roteşti volanul. Acest lucru poate conduce la accidente atunci când volanul nu este manevrat corect. Mai mult decât atât, pot să apară probleme la sistemul de blocare a direcţiei, ceea ce poate provoca accidente rutiere grave.

Dacă autovehiculul ce urmează a fi mutat are probleme cu servodirecţia, motorul și frânele sunt de asemenea afectate, rezultând în riscuri şi mai mari.

În concluzie, tractarea unei maşini cu probleme la servodirecţie folosind un cablu de remorcare este un risc pe care nu trebuie să ţi-l asumi. Apelează cu încredere la serviciile profesioniştilor şi vei economisi timp şi bani, dar, mai ales îţi vei proteja viaţa.

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns